fallback

3 март: Хроники на Свободата

Освобождението от Свищов до Варна

03.03.2021 | 10:30 Автор: Тодор Петров

През април 1877 година руският император Александър Втори обявява 11-тата война на Турция. Причина за въоръжения конфликт е че Османската империя не зачита решенията на Цариградската конференция на Великите сили. Според едно от тях България е трябвало да се раздели по вертикала на две автономни области. За център на Западната е определена София, а на Източната – Търново. Така напрактика международно е признато съществуването на българска нация.

Гледайте първа част на филма Хроники на Свободата ТУК

Обсадата на Плевен е продължила близо пет месеца. Това е най-дългата, най-тежката и най-мъчителната в хода на събитията от 1877-1878 година. От битката край града до голяма степен е зависел изхода на войната.

Първоначално руската армия е била планирала една бърза военна операция на Балканите. Скоротечния характер на действията обаче се забавят с неуспехите при Плевен.

Плевен пада на 10 декември. След тази дата руската армия вече може да действа решително и в други направления. Зимата обаче е настъпила.

Гледайте втора част на филма Хроники на Свободата ТУК

След като руската армия освобождава София, тя поема в източна посока по течението на река Марица. Целта е била бързото превземане на ключови градове и достигане до Цариград.

Пловдив е превзет по много забележителен начин. С една много дръзка акция на руската армия, която просто е даже малко неочаквана и за главното командване. Там на практика един казашки отряд на капитан Александър Бураго преминава  ледените води на Марица през януари 1878 година. 

Турската армия е объркана, деморализирана и не знае какво се случва… След това руското настъпление се разгръща във всички възможни направления.

Гледайте трета част на филма Хроники на Свободата ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback