Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Хроники на Свободата, I част: Свищов - първият освободен български град

Генерал Драгомиров издава заповед: "Или в Дунав, или отвъд Дунав!"

20.09.2019 | 21:40 Редактор: Юлия Христова

През април 1877 година руският император Александър Втори обявява 11-тата война на Турция. Причина за въоръжения конфликт е че Османската империя не зачита решенията на Цариградската конференция на Великите сили. Според едно от тях България е трябвало да се раздели по вертикала на две автономни области. За център на Западната е определена София, а на Източната – Търново. Така напрактика международно е признато съществуването на българска нация.

На 27 юни 1877 година, два часа след полунощ в местността Текир дере край Свищов на брега на Дунав слизат руските воини. Те извършват един от най-успешните десанти в световната военна история.

Генерал Драгомиров издава заповед, която гласи: "Или в Дунав, или отвъд Дунав!", което означава, че няма връщане назад и че няма да се очаква помощ от никъде. Войниците е трябвало да пазят пълно мълчание и да не стрелят докато не стъпят на другия бряг, разказва гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания на БАН.

Турският главнокомандващ Абдул Керим паша заявява, че по-скоро ще поникнат косми по дланите му, отколкото русите да преминат брега точно в този участък при Свищов, казва Анатолия Тодорова, уредник в Историческия музей в Свищов.

Въпреки, че турците наблюдават реката и румънските територия от много удобно място, те виждат в последния момент, че руската армия вече е на брега, източно от града. И за един ден цяла дивизия е прехвърлена през реката, а за две седмици около 100 хиляди руски воини преминават по понтонния мост.

Самото прехвърляне на дивизията е добре планирано и организирано. Разпределени са и силите, и средствата в три ешелона, а също така са организирани седем рейс-разчета, обяснява подп. Мануш Христов, гл. асистент в Авиационен факултет на НВУ "В. Левски".

При преминаването на реката и в битката край Свищов загиват 812 души, а 19 лодки и две оръдия са потопени. Според военните историци дадените жертви са малко за една толкова мащабна операция, защото очакванията са били в боя да паднат около 10 хиляди войни.

Така на 27 юни 1877 година Свищов става първият освободен български град.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК