Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Хроники на свободата, III част: По стъпките на руската армия до Варна

Морската ни столица е последният освободен български град

20.09.2019 | 22:45 Редактор: Ралица Братанова

След като руската армия освобождава София, тя поема в източна посока по течението на река Марица. Целта е била бързото превземане на ключови градове и достигане до Цариград.

Пловдив е превзет по много забележителен начин. С една много дръзка акция на руската армия, която просто е даже малко неочаквана и за главното командване. Там на практика един казашки отряд на капитан Александър Бураго преминава  ледените води на Марица през януари 1878 година. 

Турската армия е объркана, деморализирана и не знае какво се случва… След това руското настъпление се разгръща във всички възможни направления.

Превзети са Казанлък, Стара Загора, Котел, Твърдица, Сливен, Ямбол, Бургас. Освободителите приближават старата турска столица. По това време информацията за победоносния поход на руснаците върви от ухо на ухо. Всички български  вестници са спрени от турците. Привечер на 31 януари 1878 година в Одрин е подписано примирие.

За турските крепости – Русе, Силистра, Шумен и Варна военни действия не са водени. Затова района на Добруджа остава леко изолиран от хода на въоръжения конфликт.

След края на войната към Варна се стичат огромни маси мюсюлманско население. Като пристанищен град това е най-лесният преход към Цариград.

Подписаният на 3 март 1878 година Санстефанския договор силно изостря отношенията между Русия и останалите Велики сили. По време на самата война Великобритания застава на страната на Османската империя, като разполага в Мраморно море свой флот. 

Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава.

От 13 юни до 13 юли 1878 година заседава Берлинският конгрес, който определя границите на Княжество България и Източна Румелия. На този форум окончателно е решено, че Варна ще остане в българската територия. 

Турците обаче отказват да освободят града. Оправдават се, че телеграфната линия с Високата порта е прекъсната и те нямат кореспонденция с правителството си и не знаят как да действат.

Това разказва Марияна Николова, главен уредник в музей "Възраждане" – Варна. Наложило се е генерал Аркадий Столипин да замине с кораб за Цариград, за да донесе инструкции. 

И така Варна става последният освободен български град. Руските военни и администрация са допуснати за срещи и преговори в града едва през септември 1878 година. А окончателното оттегляне на турците от там става през октомври – седем месеца след края на войната.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК