3 март: Хроники на Свободата

Освобождението от Свищов до Варна

03.03.2021 | 10:30 Редактор: Тодор Петров
3 март: Хроники на Свободата

През април 1877 година руският император Александър Втори обявява 11-тата война на Турция. Причина за въоръжения конфликт е че Османската империя не зачита решенията на Цариградската конференция на Великите сили. Според едно от тях България е трябвало да се раздели по вертикала на две автономни области. За център на Западната е определена София, а на Източната – Търново. Така напрактика международно е признато съществуването на българска нация.

Гледайте първа част на филма Хроники на Свободата ТУК

Обсадата на Плевен е продължила близо пет месеца. Това е най-дългата, най-тежката и най-мъчителната в хода на събитията от 1877-1878 година. От битката край града до голяма степен е зависел изхода на войната.

Първоначално руската армия е била планирала една бърза военна операция на Балканите. Скоротечния характер на действията обаче се забавят с неуспехите при Плевен.

Плевен пада на 10 декември. След тази дата руската армия вече може да действа решително и в други направления. Зимата обаче е настъпила.

Гледайте втора част на филма Хроники на Свободата ТУК

След като руската армия освобождава София, тя поема в източна посока по течението на река Марица. Целта е била бързото превземане на ключови градове и достигане до Цариград.

Пловдив е превзет по много забележителен начин. С една много дръзка акция на руската армия, която просто е даже малко неочаквана и за главното командване. Там на практика един казашки отряд на капитан Александър Бураго преминава  ледените води на Марица през януари 1878 година. 

Турската армия е объркана, деморализирана и не знае какво се случва… След това руското настъпление се разгръща във всички възможни направления.

Гледайте трета част на филма Хроники на Свободата ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК