Предстои мащабно проучване и почистване на Бургаския залив

Специалисти казват, че на дъното му има дори колелета

01.03.2021 | 10:07 Редактор: Никола Симеонов
Предстои мащабно проучване и почистване на Бургаския залив

Предстои мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив по европейски проект. То ще се реализира от Община Бургас и университет "Проф. д-р Асен Златаров" и е под наименование "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане на целите на син растеж".

Това е дългосрочната стратегия в подкрепа на устойчивия растеж в морските отрасли като цяло. В основата ѝ е ефективното използване на потенциала на морето и брега за създаване на работни места и икономически подем на крайбрежните райони, предаде БНР.

"Предвидените изследвания ще се извършат с помощта на специализирана апаратура – ще бъде закупен дистанционен подводен управляем апарат. С него ще бъде събрана възможно най–много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. А там има какво ли не, като замърсеността се увеличава през годините", каза председателят на сдружение "Приятели на морето" – Бургас водолазът Стоян Димитров.

"Намирали сме какво ли не - стъклени бутилки, найлони, най-много са пластмасовите отпадъци, дори колелета! Хората си мислят, че като хвърлят нещо, което не виждат, то ще изчезне, но не е така. Тези боклуци са неразградими и остават завинаги. Бургаският залив е замърсен и това се доказва от факта, че през последните 2 години изчезва черната мида, а тя е филтърът на морето!", заяви още Димитров.  

Целта на проекта е да се установи степента на замърсяването на Бургаски залив и да се предприемат необходимите дейности за тяхното почистване, което ще допринесе за подобряване на състоянието на околната среда. В рамките на предвидените дейности университет "Проф. д-р Асен Златаров“ ще разкрие и нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда", разказа експертът към проекта проф. Севдалина Турманова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години