България е последна в ЕС по ваксинирани, на опашката сме и в световен мащаб

Зад нас обаче е Русия с общо 2,2 млн. ваксинирани, или поставени 1,5 дози на 100 души население.

26.02.2021 | 20:33 Редактор: Ралица Братанова
България е последна в ЕС по ваксинирани, на опашката сме и в световен мащаб

Дори и със "зелените коридори" за ваксиниране България е на последно място в ЕС по отношение на ваксинирането срещу коронавируса. Страната ни е на опашката и в световен мащаб, показват данни на Bloomberg от анализ на кампаниите в 100 държави.

Към 26 февруари в България са поставени 2,4 дози на 100 души население, като 2% от населението е получило една доза, а за 0,5% е завършен пълният курс, тоест поставени са две дози.

За сравнение средно в ЕС са поставени общо почти 30 млн. дози или 6,75 дози на 100 души население. На ден в общността се ваксинират по 815 хил. души. Тези данни показват, че Съюзът изостава от САЩ и Великобритания. В САЩ вече са ваксинирани 68,3 млн. души, или повече от заразените с коронавируса. На ден се поставят по 1,3 млн. ваксини, е видно още от статистиката.

По света вече са поставени 225 млн. дози ваксини срещу коронавирус, или по 6,07 млн. на ден.

Темпът в България е много по-бавен от този в съседни държави - в Гърция например са поставени 7,7 дози на 100 души, или общо 826 хил. ваксинирани срещу коронавируса с поне една доза. В Румъния са поставени 7,6 дози на 100 души, а в Турция, която е извън ЕС - 9,74 дози.

Зад нас обаче е Русия с общо 2,2 млн. ваксинирани, или поставени 1,5 дози на 100 души население, пише Investor.bg.

По показател поставени дози най-напред в ЕС е Дания - 9,35 дози на 100 души, или четири пъти повече от България. С този темп страната ще успее да ваксинира възрастното си население доста преди останалите страни от ЕС - около края на юни, изчислява Bloomberg.

В Дания нямат притеснения относно различните видове ваксини и дори са готови да купуват неизползваните ваксини от другите страни.

"И ще платим добра цена", обеща премиерът Мете Фредриксен пред журналисти в Копенхаген.

По данни на агенцията около 33% от всички ваксини, доставени в ЕС, все още не са използвани.

Заради повдигнатите доста въпроси относно ефективността на ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, при хората над 65 години големи количества от нея остават неизползвани. Най-много "залежали" ваксини от тази компания има във Франция и Германия. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК