Какви трудности ще срещнат заведенията при отваряне?

Много от тях са освободили голяма част от служителите си

26.02.2021 | 19:03 Редактор: Никола Симеонов

От 1 март със заповед на здравния министър, заведенията ще могат да отворят врати. Ресторантите обаче срещат някой проблеми при връщане в работния процес.

"Ако не намерим персонал, който да поддържа нормалния дневен оборот и гости да обслужва, разбира се, че за съжаление някои заведения ще останат затворени", казва управителят на заведение Маргарита Георгиева. Заведението ѝ ще започне работа с 30% по-малко служители.

Сайтовете, предлагащи работа са пълни с обяви за търсене на сервитьори и бармани. Манол Тодоров е освободил 50% от служителите си, не е сигурен дали ще успее да ги събере, за да стартира в понеделник 

"Всички колеги в цялата страна с които комуникирам се сблъскват вече от няколко дни след като стана ясно че на 1 март ще отварят ресторантите с набирането на персонал, което и е изключително трудно", заяви ресторантьорът Манол Тодоров.

Сред основните притеснения за служителите в сектора е несигурността. Затова голяма част са се ориентирали в друга сфера. 

"Аз съм работил барман, сервитьор, а в момента съм управител на заведение и като цяло ми харесва много тази работа и затова съм се ориентирал към този бранш. последните години даже стана много гъвкав защото ние трябва да се съобразяваме с какви ли не неща поднася съдбата. Било то с Kовид-19, било то с това че сме в Бургас, където работата е разбита на сезон - лято и зима", споделя Мирослав Коев. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК