Борисов: Вярвам в интелигентността на българина, продължаваме да облекчаваме мерките

"Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки", заяви той

25.02.2021 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова

Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

"Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината", категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от Ковид-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. "Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията", подчерта българският министър-председател, информират от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с Ковид-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз. "Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания", добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население. 

Премиерът Борисов изтъкна, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни. 

"С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун", отбеляза премиерът Борисов и добави: "Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 7 месеца
Ама ние сме си дисциплинирани Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Масачузетския университет е открил нов вид под-човек,той не се различава външно от човека единствената разлика е че мозъкът му е останал недоразвит на нивото на ***,под-човека засега е наречен ТИКВАК,университета няма обяснение защо мозъка на ТИКВАКА не се е развил през вековете. Сигнализирай за неуместен коментар