В някои градове има ваксини, в други - няма, но хората се тълпят

ВМА и "Св. Анна" спират ваксинирането в "зелените коридори"

25.02.2021 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Заради липсата на ваксини временно спира имунизацията в създадените "зелени коридори" в болниците в много от градовете. Двете ДКЦ-та на "Софиямед" от утре затварят имунизационните кабинети и няма да ваксинират пациенти.

Десетки обаче бяха хората, които не знаеха и направиха опит да се имунизират. Кога ще е следващата доставка и дали ще стигне за всички желаещи - това все още не е ясно. 

Още сутринта от две големи столични болници - Военномедицинска академия и "Св. Анна" обявиха, че спират ваксинирането в "зелените коридори". 

"Наложи се да спрем, просто защото се изчерпа цялото количество от наличната ваксина AstraZeneca. Ще започнем работа веднага след като получим нови количества", каза говорителят на болница УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков. 

Подобна е ситуацията и в повечето градове в страната. В Русе желаещите за ваксиниране са много, но не е ясно кога ще има нови дози. "Зелен коридор" е обявен само за утре за болницата в град Бяла. 

"През 5 минути звънят и на двата телефона. Постоянно се обаждат граждани от всякаква възрастова група. Просто им казваме да се обадят след няколко дни и ако имаме възможност, да заповядат. Това е лошото, че не можем да им кажем точно, и те малко се вълнуват", сподели д-р Стоян Стоянов, който е на Медицински център. 

Днес и утре в Русе продължава поставянето на вторите дози на хората във втора и трета фаза на ваксинационния план. Даниела Цанова е учителка и днес ѝ беше поставена втората доза от ваксината на Fizer. 

"Сега слушах по телевизията, че доста хора желаят, но няма ваксини, така че аз съм късметлийка", посочи учителката.

А във Варна все още има налични ваксини, но според здравните власти при тези темпове ще стигнат за още два дни. Засега няма върнати пациенти. 

"Все още имаме ваксини, но е доста ограничено. Смятам, че до петък при коригиране на бройката ще можем да работим в същия вид и обем. Но през почивните дни може да имаме затруднения", заяви директорът на РЗИ – Варна Дочка Михайлова.

В понеделник се очаква във Варна да пристигне и ваксината на Moderna. Така хората ще имат право на избор.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК