Добро дело: Мъж от Русе изработва инвалидни колички за животни

240 животни са "проходили" благодарение на неговите изобретения

24.02.2021 | 20:12 Редактор: Никола Симеонов

Над 240 животни са ''проходили'' благодарение на доброволец от Русе, който благотворително изработва инвалидни колички. Димитър Димитров е единственият, който прави подобни проходилки в страната, основно за кучета и котки, но скоро му поръчали такава и за таралеж.

По професия Димитър се занимава с ремонт на автомобили. В свободното си време пък прави пластмасови детайли. А проходилките за животни започва да прави след призив на своя позната в интернет.

"Алтернативата за тези животни е или да имат някакъв начин за придвижване, или евтаназия, което препоръчват докторите, някои от тях. Надали на някой му харесва второто", каза той. 

Спешно с проходилка се сдобива и Рони от Варна, който я ползва вече от почти година.

"Месец април го намерихме на брега на морето, беше хвърлен на скалите, по-скоро лежеше на скалите, беше застрелян в гърба с 2 сачми, бяха проникнали в гръбначният му мозък. Постоянно си я ползва, бяга с нея, търкаля се с нея, просто не спира", сподели Александър Христов. 

У нас не се произвеждат проходилки за животни, такива могат да бъдат намерени само от чужбина. Изработката и доставката обаче отнема няколко месеца, а цената започва от 200 долара нагоре. Димитър ги изработва за около 2 часа. Търсят го хора от цялата страна, дори от чужбина. Както за поръчки, така и да му изпратят части.

"Дори от Германия ми изпратиха един голям кашон. От всякъде. И това е много хубаво, че много хора се отзовават. В момента дори нямам нужда от колелета повече", каза Димитров. 

А наскоро Димитър получава неочаквана поръчка да направи проходилка за таралеж. 

"Е, разбира се, че ще се изненадам. Това е рядко животинче, което рядко се среща като вид и беше някакво малко предизвикателство да му направим нещо на него", добави той.

Димитър получава и признание от Тайван за добрите дела, които върши.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК