Скандал със столичен кмет: Присвоени ли са пари от патронажната грижа?

"Демократична България" оттегли подкрепата си към Росина Станиславова

24.02.2021 | 12:55 Редактор: Тодор Петров

Кметът на Столичен район "Красно село" бе замесен в скандал, след като се появи информация, че Росина Станиславова е платила сама на себе си част от парите, предназначени за възрастни хора с коронавирус. Това бе обявено по време на вчерашното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Район "Красно село" е получил 365 700 лева по проекта за патронажна грижа. От тях малко над 40 500 лева е възнаграждението за 5-членния управленски екип, където влиза и кметът на района от "Демократична България"

От "Демократична България" излязоха с позиция във връзка с действията на кмета на район "Красно село".

"Г-жа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма.

Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, "Демократична България" дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", се казва в съобщенията на ДБ.

"Демократична България" обяви, че оттегля политическото си доверие от районния кмет. 

"Ние живеем със самочувствието, че изпълнихме проекта повече от успешно. Хората, които верифицират нашите разходи, дойдоха на място, за да проверят как се изпълнява този проект. Техният отговор беше, че ние сме се справили отлично и организацията ни може да се дава за пример", обясни Станиславова.

"Няма друг районен кмет, който сам да се е избрал за ръководител на този проект, сам да е сключил договор със себе си и да си е платил възнаграждение. Госпожа Станиславова няма нито един доклад за патронажна грижа за топъл обяд, който да е спрян от комисията или СОС", обясни  председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев.

Столичния кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка по случая. Управляващият орган на оперативната програма, която финансира проекта, също започна проверка. 

Според кмета на "Красно село" атаката е на политическа основа. 

"Смятам, че това е чисто политически акт и в тази връзка ви моля да спрем с политическите атаки – тук става въпрос за социална програма", заяви самата Станиславова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК