КОД: Не постигнахме политическо споразумение с ГЕРБ/СДС и ВМРО

"Не можем да говорим за категоричен отказ", заяви Боян Стефанов

19.02.2021 | 22:09 Редактор: Искра Ангелова

Консервативна Обединена десница - КОД  на бившия здравен министър Петър Москов се регистрира в ЦИК за участие на предстоящия вот. Това е дясна политическа партия, която ще се яви самостоятелно на изборите, а не в коалиция.

"Когато една партия се създава и учредява - целта е да гради собствената си идентичност, да покаже на каква е способна и да се яви сама. Възможностите и разговорите, които сме водили да се явим в някакъв коалиционен формат, не са били предизвикани от наше дълбинно желание да направим точно това. Ние сме оценявали възможностите да се явим в коалиция, защото българската партийно-политическа система може да бъде оформена двублоково - по-скоро ляво и по-скоро дясно", каза зам.-председателят на КОД Боян Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той заяви, че техният лидер - Петър Москов, е чертал единия фронт. Този, който е по-скоро "червен", където казваме, че президентът го лидира, защото той беше превърнат в лидер на протестите.

Запитан какви разговори са имали с ГЕРБ и ВМРО и защо са отказали да бъдат с тях в коалиция, той отговори така: "Не можем да говорим за категоричен отказ от едната или другата страна. Можем да говорим за липса на политическо споразумение. Това е по-коректният начин да го обясним, защото за нас успехът на изборите е важен, но индивидуалният успех не е самоцел".

Той подчерта, че също така не е било самоцел да се натъкмяват решетки на кандидати, а да се говори за политика и да има политическо решение.

"За момента не беше постигнато нито с коалицията ГЕРБ/СДС, нито с ВМРО, които решиха да се явят сами. Става въпрос, че конкретни наши каузи, които ни правят отличими, не се е стигнало до момента, в който единият или другият потенциален коалиционен партньор да каже: "Каним ви в коалицията заради тази ваша кауза, която ви отличава от нас, но ние я припознаваме. Това не е случило, защото това е единственото нещо, което нас легитимно би могло да ни вкара в коалиция", допълни зам.-председателят на КОД пред Bulgaria ON AIR.

Боян Стефанов посочи, че диалогът с Валери Симеонов винаги е бил добър.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Вие вече сте употребени а вече и изхвърлени. Сигнализирай за неуместен коментар