Манолова: Съхраняват рисково машините за гласуването, къде е полицията

ЦИК: Нямаме отношение към складирането им

18.02.2021 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Централната избирателна комисия отказа регистрацията на шест партии за предстоящия вот. Изтеглят се и сроковете за назначаване на секционни избирателни комисии заради ваксинациите. 

"Липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант", обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

ЦИК е издала и указания да бъдат ваксинирани не само хората, които ще бъдат предложени за членове на СИК, но и резервите. Именно заради имунизациите удължават срока за консултации и назначаване на представители на СИК. 

В същото време от коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" алармират, че машините за гласуване се съхраняват при рискови условия. 

"Ние сме истински притеснени къде е държавата. И въпросът ни е към Бойко Борисов. Има ли бойкот от страна на Бойко по отношение на машинното гласуване, защото не е нормално машините за изборите да се съхраняват в частен склад, нает от частна фирма и охраната на този склад също да се извършва в тази фирма... Къде е полицията?", заяви Мая Манолова. 

От ЦИК коментираха, че нямат отношение към складирането на машините. Към момента това било отговорност на частната фирма. А помещението за съхранение било избрано след продължителни огледи. 

"Складирани са в помещения, които ние сме оглеждали, също са оглеждали и МВР. Има известно разминаване и то е свързано с материалните разходи по съхранението", посочи говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

Оказва се, че ЦИК ще има контрол върху машините едва след края на изборите. 24 са жалбите, постъпили до момента в ЦИК, като най-много от тях са от партия "Атака". От комисията допълниха, че все още няма решение дали на ваксинация ще се бъдат подлагани и членовете на подвижните избирателни секции.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Праведен
преди 3 години
Другарко, знаеш ли какво е, куха лейка ! Сигнализирай за неуместен коментар