Дълбоки бразди: Асфалтът на Лъвов мост се напука сериозно

Няма място за притеснение, твърдят строителите

18.02.2021 | 18:13 Редактор: Никола Симеонов

Пропука се асфалтът на едно от платната на Лъвов мост.

Мостът е построен през XIX век. През 2014 година е основно реконструиран и разширен, като са добавени още 2 моста за кръгово движение и два тунела за безконфликтно подземно преминаване. След ниските температури новите съоръжения над Владайската река обаче се напукаха.

"Това е вечният проблем на София, че изливаме много пари в инфраструктура, която след това ни излиза още по-скъпо да я ремонтираме и това трябва да спре. Все пак трябва да кажа, че този ремонт издържа 5-6 години, за разлика от другите, които издържат 5-6 месеца. Със сигурност ме учудва фактът, че няма дилатационни фуги, там където има контакт между мостово съоръжение и почва", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

Според реализиралите проекта инженери, дилатационна фуга, която да обира вибрациите и измененията на платното има, но е под асфалта. И тъй като фугата е сработила, затова настилката се е напукала.

"В нашите планове влиза фугата да работи, а когато тя физически се изрази ние я ремонтираме или отстраняваме този дискомфорт, защото в момента въпроса е по-скоро естетически – място за притеснение в случая няма. Пукнатините ще бъдат запълнени със синтетична смес при подходящо време. А опасност за конструкцията няма", заяви от своя страна представителят на обединението, реализирало съоръжението, инж. Петър Стойчев.

А според една от градските легенди, 4-те лъва на моста са без езици, за да не разказват колко е откраднато при строежа на моста. Минаващите днес останаха разочаровани, че ремонтираното съоръжение пак ще се ремонтира.

Обектът е в гаранция и изпълнителят ще поеме ремонта. Не за първи път новите съоръжения на Лъвов мост създават проблеми, през последните години на няколко пъти след обилни дъждове тунелите се наводняваха.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Михлюзин
преди 3 години
Герберастката калинка се хвърля като Матросов на амбразурата. Сигнализирай за неуместен коментар