НОЩ обяви дали ваксините са подходящи за бременните

"Министър Ангелов е прав, че трябва да имаме научни доказателства", заяви ген. Мутафчийски

18.02.2021 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
НОЩ обяви дали ваксините са подходящи за бременните

В кратките характеристики не се препоръчваше ваксините да се използват от бременни или кърмещи жени. Основанието е, че няма достатъчно направени такива ваксини на такава група хора. И за да могат да се дадат сигурни препоръки за използване. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на здравните власти.

"Това нещо обаче беше пренебрегнато първо в САЩ, защото там е на доброволен принцип. Бременните можеха да избират дали да се ваксинират или не, и то с първата ваксина, която беше одобрена - Pfizer/ BioNTech. След това се разшири кръгът и за кърмещи жени. В Израел ваксинацията с Pfizer става и за бременни жени, а във Великобритания - AstraZeneca. Тепърва ще се изнесат резултатите", коментира още той.

"Нямаме никакви основания да очакваме, че ще се явят като по-особена група, която би трябвало да бъде изключена. При нито една от досега прилаганите ваксини няма противопоказания да се прилагат на бременни и кърмещи жени. Но министър Ангелов е прав, че трябва да имаме научни доказателства за това. В България има определено негативно отношение, и то с отчетлив процент в населението - над 40% са с негативно отношение към ваксинацията. Затова трябва да работим много внимателно", подчерта ген. Мутафчийски.

Председателят на НОЩ допълни, че центровете за репродуктивно здраве масово изпращат жени, на които им предстои процедурата, да се ваксинират преди нея.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За мен е нормално да е по желание. Остава бребенните да ги задължим, без да е ясно какво отражение могат да датата тези ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много са подходящи,другите страни са ги забранили защото мразят бременните и искат да ги оставят да се заразят. Сигнализирай за неуместен коментар