Мутафчийски: Има нарастване на случаите, смъртността е на приливи и отливи

"В Кюстендил има тенденция към експоненциално нарастване", заяви той

18.02.2021 | 10:23 Редактор: Искра Ангелова
Мутафчийски: Има нарастване на случаите, смъртността е на приливи и отливи

Тенденцията е за нарастване на случаите. В момента, в сравнение с миналата седмица - имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента, сравнено с миналата седмица - 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври м.г., но прави впечатление, че кривата не е толкова остра.  Това заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски

Той подчерта, че още се намираме във фазата на по-бавно нарастване. В Кюстендил има тенденция към експоненциално нарастване.

"Смъртността е доста колебаеща се. Има 9% намаление в сравнение с миналата седмица. Прави впечатление, че от 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи", коментира още шефът на ВМА.

И допълни, че нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември м.г.

"Не се намират в експоненциална зависимост, но тенденцията е ясна. Има увеличение на случаите. Миналата седмица министърът докладва за 30-процентно заемане на леглата, тази сутрин - 40%, което е наблюдаваща се тенденция в софийските болници, въпреки че в големите болници е по-голямо увеличението", заяви още ген. Мутафчийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всяка държава да си направи щам на бацила та да си мерим щамовете кой по-вече народ ще зарази. Сигнализирай за неуместен коментар