"Спаси София" за токовия удар: Нищо не е законно, недопустимо е трети ден да мълчат

Опасните места в София, оказва се, са повече, отколкото предполагаме

16.02.2021 | 18:43 Редактор: Радостина Димитрова

Два дни след трагичния инцидент институциите не могат да установят кой е собственикът на шахтата и кой е отговорен за опасното свързване на електрическите кабели под земята. Според наредбите на столичната община последният подпис за поставянето на лафката и свързването ѝ към мрежата е на главния архитект.

В публичните масиви на общината откриваме, че схемата за преместваемите обекти пред болницата "Св. Иван Рилски" е съгласувана с бившия кмет на район "Триадица" и с главния архитект на района. Одобрява я и настоящият главен архитект Здравко Здравков.

Пред болницата "Св. Иван Рилски" има 5 търговски обекта, един от тях обаче изобщо не фигурира в документите.

"Абсолютно нищо не е законно на тези преместваеми обекти - от мястото им до предназначението. Имало си е конкурси, съгласувани с главния архитект, защото той не може да решава сам схеми за поставяне. Отговорност носят Фандъкова, Здравков. Сегашният и бившият кмет на "Триадица". Всички тези институции вместо да мълчат, трябва да излязат с пълната версия", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

От Столичната община запазиха мълчание и днес. А главният архитект Здравков не отговори на обажданията ни. 

"Това, което се случи в центъра на европейска столица, е недопустимо. Още по-недопустимо е трети ден след инцидента всички институции да мълчат. София вероятно няма кмет, която е задължена да отговоря за столичния инспекторат, архитект и районни кметове", каза още Зографски.

Опасните места в София, оказва се, са повече, отколкото предполагаме. На този стълб са закачени уличното осветление и камерите за контрол на трафика, а оттук се захранват. Очевидно мястото не е контролирано от никого. 

В близост откриваме още няколко електрически стълба, превърнати в кошчета за боклук. Експертите са категорични - има опасност от токов удар или късо съединение.

Според източници на Новините ON AIR столичният кмет Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове до края на месеца да изготвят списък на опасните места. Дали обаче някога ще бъдат обезопасени - предстои да разберем.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
безхаберие
преди 3 години
В центъра на София, Руски паметник до хотел "Родина" в отчуждени, изкорубени къщи за събаряне, са се настанили *** с малки деца - ходят "по нужда" без да има вода, няма ток, *** им са вече планина хвърляни в съседния двор! Оградили са с ламарини с надпис "Строителен обект" за да се крият! Давали сме сигнали, защото смрадта лете е непоносима, а те просят по цял ден в околността...И НИЩО - вече има няма поне 2 години! Това не е държава - пълно безхаберие ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Божо
преди 3 години
Нали всичко се продаде на тези гнусни мутри-бизнесмени,сега никой нищо не знае! Требва да се въведе смъртно наказание!! Сигнализирай за неуместен коментар