Ученици: Предпочитаме да учим присъствено, но нищо не зависи от нас

Почти всички ученици в малките населени места се връщат в клас

15.02.2021 | 19:03 Редактор: Никола Симеонов

Почти всички ученици в малките населени места се връщат в клас. От днес се разрешава присъственото обучение от 5 до 12 клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Според заповедта на здравния министър, обучението ще се провежда при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 

В Основното училище в град Мартен до момента присъствено са учили само учениците от 1 до 4 клас и 7 клас. От днес в класните стаи влязоха и учениците от 5 и 6-и. 

"При нас не е имало проблем да бъдат и от по-рано всички деца, но все пак се съобразяваме и с нормативните указания. Няма как да не изпълняваме заповеди. От днес всички са на училище, дори без отсъстващи деца", заяви директорът на ОУ "Отец Паисий"  Блага Найденова.

Сред по-големите ученици обаче има негодувание, че заповедта важи само за по-малките населени места. 

"Да, определено предпочитам да останем тук и мога да кажа, че дори им завиждам, защото определено за нас е по-добре да учим присъствено, но в крайна сметка нищо не зависи от нас", споделя Ния Неделчева, ученик в 11 клас. 

Заповедта за връщане в училище е изненадала училища и ученици, благодарение на електронната комуникация днес са успели да организират процеса. 

"Много бързо и лесно с едно съобщение, всички влизат в съответната платформа, която се използва от училището и става един т.нар. педагогически съвет извънреден. Проблемът е никакъв за организацията", добави Найденова. 

На училище от днес се връщат близо 42 хил. ученици от цялата страна. 

"Учениците от близо 2900 паралелки днес се обучават присъствено. Това са близо 42 000 ученици в прогимназиален и гимназиален етап. Това, което общо имаме като картина в системата, е 460 000 ученици учат присъствено, респективно 260 000 в електронна среда", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

За големите градове остава в сила планът за редуване на учениците. От 18 февруари трябва да се върнат учениците от 5, 10 и 11 клас, а на 4 март - тези от 6 и 9 клас.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК