Луковмарш: Шествие и антишествие се проведоха в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Личността на генерал Луков получава противоречиви исторически и политически оценки

13.02.2021 | 18:43 Редактор: Ралица Братанова

Въпреки споровете и забраните и тази година възпоменателното факелно шествие в памет на генерал Луков се проведе. След заповед на кмета шествието в памет на генерал Христо Луков беше разделено на няколко малки групи. По-рано през деня се проведе и шествие с искане маршът да не се състои.

За първи път Луковмарш се проведе на групи, след като столичният кмет издаде заповед за прекратяване на възпоменателното шествие в памет на генерал Христо Луков. Столичната полиция раздели присъстващите и така те се придвижиха от Националния дворец на културата до къщата, където е убит генерала. Там привържениците на Луковмарш запалиха факли и поднесоха цветя

И докато поддръжниците на марша възстановиха традицията си, прекъсната през миналата година, под надслов "Ние не капитулираме", то мотото на противниците на инициативата часове по-рано беше "Без нацисти по улиците ни".

Те също проведоха шествие от Централните бани по ключови булеварди и улици и се обявиха срещу разделението и омразата. 

"Не подкрепям въздигането на всякакви, било то нацистки или други тоталитарни идоли, каквото е шествието Луковмарш, заради което също сме тук", сподели Иванка.

Против спорното мероприятие се обявиха и политически сили като БСП.

"Това е нашата форма на протест срещу провеждането по-късно на Луковмарш – една профашистка, екстремистка проява, с която ние няма как да се съгласим:, коментира Петър Витанов от БСП.

"Републиканци за България" също излязоха с позиция, в която се казва, че "В демократична държава като България е недопустимо да се провеждат събития, които привличат неонацисти и екстремисти от цяла Европа".

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
7 rate up comment rate down comment 6
Шаро
преди 3 години
Генерал Христо Луков! Генерал Христо Луков!Генерал Христо Луков! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 3 години
..."демократична"държава БГ - ционистка колония....скоро няма да се видиме свободни. Сигнализирай за неуместен коментар