В Аврен финансират висшето образование на студенти, за да се върнат

Учениците, завършили 12 кл., с постоянен адрес в общината, получават по 200 лв. помощ

13.02.2021 | 14:48 Редактор: Юлия Христова

Варненската община Аврен финансира висшето образование на студенти, за да се върнат после на работа в родното си място. Инициативата е от 10 години и до момента над 100 младежи са били подпомогнати. Една трета от тях вече работят в общината.

Албена и  Александра, които учат агрономия и социален мениджмънт, са студенти от една година. Те са част от последната подпомогната от общината група от 30 студенти.

"От голямо значение е за всички нас. Таксите са никак малки и е много добре, че се помага на младите хора", каза Александра Йорданова.

"Моята професия, която съм избрала е тази на село, така че смятам да устана тук, а и тук ми е по – добре", посочи Албена Иванова.

В момента учениците, завършили 12 клас, с постоянен адрес по местоживеене в общината, получават по 200 лв. финансова помощ, за да се подготвят за кандидат студентските изпити. 

"Освен че целим да повишим професионалната квалификация на своите жители, като по този начин ще бъдат конкуретно способни на трудовия пазар. Ние път от своя страна също ще постигнем позитивен ефект, защото се опитваме да изгледаме свои местни кадри. Да задържим жителите си по населените места, а защо пък не и да завърнем част от тях при нас", обясни зам.-кметът на Община Аврен Живка Тодорова.

Сергей Алиев и Светла Стайкова вече са завършили университет. Тя е училила педагогика и е директор на училище в общината, а той строително инженерство и работи във Варна.

"Надявам се да натрупам още малко знания и умения и после най – вероятно ще се върна тук, в родното си място", каза той.

Освен в образование, общината инвестира и в редица младежки проекти. От администрацията са категорични, че иновативната им социална политика ще продължи да се развива.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Браво
преди 1 месец
Много добра идея , при това вече реализирана ! Сигнализирай за неуместен коментар