Текстилният бранш иска ефективна помощ от държавата

Близо 11% от общия износ на България се формира от производството на текстил, облекла и кожени изделия

11.02.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Текстилният бранш у нас настоява държавата да предприеме спешни мерки за подкрепата му в условията на ограничен износ заради коронавируса. Призивът идва от страна на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

"В условия на криза, в каквато се намира целият свят, са необходими спешни мерки на подкрепа и на държавно ниво, за да може индустрията да се справи с това предизвикателство. Да могат семействата на близо 100 000 заети в сектора спокойно да посрещат своите нужди, а традиционният за страната отрасъл да продължи да бъде посланик на положителен имидж на България пред света", се казва в позиция на асоциацията, разпространено до медиите.

Близо 11% от общия износ на България се формира от производството на текстил, облекла и кожени изделия.

През втората половина на 2020 г. производството на облекла в страната бележи спад с 10-15 на сто в сравнение с предходната година, а при производството на обувки намалението е до 25-30%, сочат официалните данни на НСИ.

Според БАТОК известна част от фирмите са успели да спасят бизнеса си, тъй като са се пренасочили към производството на предпазни облекла и маски.

Каква е реалната ситуация в сектора и какви са исканията на браншовата организация - разговор по темата с Володя Стоянов, член на УС на БАТОК в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.