Зимата ни връхлетя: Обърнат ТИР, затиснати автомобили и глобени снегопочистващи фирми

Предупрежденията за ниски температури остават и в следващите дни

12.02.2021 | 13:41 Редактор: Никола Симеонов

Рязкото влошаване на времето във вечерните часове вчера доведе до редица инциденти и щети. Десетки автомобили бяха блокирани на автомагистрала "Тракия" заради обърнал се ТИР в посока Бургас. Със санкции се сдобиха и шофьорът на камиона, и почистващата фирма на аутобана. 

На почистващата фирма на АМ "Тракия” е наложена глоба от 30 000 лв.

"Това е за ненавременни действия при усложнената обстановка. Дори и малкото забавяне в случая при такива условия води до бързо усложняване на ситуацията. Този камион се е завъртял на около 2 см. сняг и вие си направете извода дали той е бил достатъчно изряден", заяви управителят на УС на АПИ Георги Терзийски. 

На фирмата, отговорна за почистването на Софийски околовръстен път, е поставена санкция от 20 000 лв. Проблем за разчистването на пътя се оказват и водачите. 

"Снощи се наложи техниката да вади ТИР-а от другото платно, тъй като всички платна бяха заети от недобросъвестни шофьори в аварийната лента", добави Терзийски.

Затворен за движение заради обработване на настилката е единствено пътят Завет – Острово в Разградско. Пет екипа се отзовават на сигнали и обработват стръмни и обледени участъци в столицата. 

През изминалата нощ към тях са подадени 7 сигнала за паднали клони. Автомобили останаха затиснати от паднали дървета в Пловдивско. Екипи на пожарната са отстранили паднал ламаринен покрив в Пловдив.

Вятърът нанесе щети и в Старозагорско. Няколко автомобила пострадаха от паднали дървета вследствие на бурните пориви. Очаква се до края на деня те да утихнат, но времето ще се задържи студено и през следващите дни. 

"В събота и в нощта срещу неделя очакваме и снеговалежи на юг от Стара планина. Очакваме снеговалежи от 10-15 см, заедно с ниски температури. Ще се създават трудни зимни условия, но мога да кажа, че сме късметлии, защото можеше да бъде по-лошо - като в Северна и Централна Европа", каза климатологът Симеон Матев.

Предупрежденията за ниски температури остават и в следващите дни, а най-усложнена се очаква да бъде обстановката в Югоизточна България.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК