По време на пандемия: Бум на новите милионери у нас

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо

11.02.2021 | 12:13 Редактор: Искра Ангелова

Рекорд на спестяванията над 1 млн. лв., отчитат от Българската народна банка в края на миналата година. За първи път депозитите на граждани с такъв размер надминават 3 млрд. лв. На годишна база те са се увеличили с над 21 на сто.

Значителен ръст има и при влоговете между половин и 1 млн. лв. - над 16 на сто до 1 млрд. и 400 млн. лв. Общата сума на спестяванията между 200 и 500 хил. лв. достига 3 млрд. и 700 млн. лв., което е с над 12 на сто повече в сравнение с края на 2019 г.

Малките влогове на граждани в страната са намалели с повече от 400 000 броя. Според специалистите това се дължи на факта, че хората са принудени да харчат спестяванията си.

"Малките хора харчат много бързо защото не могат да си купят повишените лекарства. От друга страна харчат много за храна, от трета страна харчат да си платят тока, повишените данъци, такси", каза икономистът проф. Красимир Енимачев.

В последното тримесечие на миналата година обаче всеки ден се появява нов милионер. Растат и сумите във влоговете над 100 хил. лева. Според специалистите това неравенство в класите се дължи се дължи на неправилния СТАТ на развитието на капитализма в България.

"Имаме много неправилен ръст на милионерите в сравнение с другите държави защото в другите държави има контрол на дисекция на всички различни пари, които се получават, и това обяснение идва от условието, че финансовата и данъчната дисциплина в другите държави е коренно различна от нашата", заяви финансовият експерт Кольо Парамов.

Оказва се, обаче, че голяма част от тези пари дори не се завъртат в икономиката на България. Много от новите милионери използват печалбата, за да напуснат страната.

"Парите по закон влизат в банките и те увеличават доходите си с цел бягство. Банките са чужди и те прехвърлят парите от една държава в друга държава с цел да просперират", добави Енимачев.

Според специалистите дори спестените пари на така наречените богаташи не се завъртат в икономиката на страната, защото често печалбите се харчат в чужбина.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК