В България е най-ниската минимална работна заплата в ЕС - 3,66 лв. на час

В Румъния на час най-ниското възнаграждение е под 3 евро

08.02.2021 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

България остава с най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз. Минималната работна заплата у нас през миналата година е била 1,87 евро на час, или 3, 66 лв. при 610 лева минимално работно възнаграждение.

Данните на Европейския синдикален институт ни отреждат на последно място в Европейския съюз.

А в Европа преди нас е само Македония - с 1, 63 евро на час. На този фон - най-високата минимална работна заплата в Съюза е във Франция - 10, 15 евро. В Румъния на час най-ниското възнаграждение е под 3 евро. В Гърция - около 4 евро.

От 1 януари минималната работна заплата в България се вдигна с 40 лева на 650 лв. Но не тя е показателят, който трябва да се гледа, смята икономистът Владимир Каролев. 

"По-важното е как се развива средната работна заплата и дали ги настигаме. България винаги е била най-бедната държава в Европейския съюз, откакто влязохме", заяви Каролев.

Според него макар и бавно, средната заплата у нас настига другите.

"През 2000-та г. БВП на България е бил около 19%. В момента е 54%. За 20 години е един сериозен ръст", допълни той.

Този ръст обаче не успява да задържи Велислава у нас. Жената живее в Англия от 5 години. Казва, че нещата в България не вървят в положителна посока и не би се върнала скоро да живее тук.

"Справяме се по някакъв начин там, тук е доста ниска заплатата. Според цените, които са в магазините, едно тричленно семейство може би трябва да получава около 5000 лева заедно, за да може да се справя, да живее нормално, горе-долу да си покрива сметките и да си купува храна", коментира Велислава Енева.

А Владимир Каролев смята, че с реформи, каквито не са се случили у нас, напредъкът щеше да е по-голям. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК