Пандемията е забавила навлизането на нови лекарства у нас

Това затруднява и достъпа на пациентите до медикаменти

08.02.2021 | 20:49 Редактор: Калина Донкова

Пандемията е забавила навлизането на нови лекарства в България. Причината – кризата е оказала неблагоприятно въздействие върху дейността на на фармацевтичните компании у нас. Данните са от ново проучване на инициативата „Индекс на болниците“.

Допитването е проведено в края на месец януари сред 25 от най-големите фармацевтични производители и търговци на едро в страната и обхваща дейността им през 2020г.

Според 84% от участниците пандемията е засегнала значително дейността им, а останалите 16 на сто смятат, че влиянието е частично.

Най-уязвимата сфера се оказва работата на компаниите с медицинските специалисти. 92% от респондентите заявяват, че промяната там е осезаема.

Проблемът се отразява значително на навлизането на нови медикаменти на българския пазар. 32 на сто от анкетираните казват, че пускането на нови лекарства се е забавило с до 6 месеца, 8 на сто с над половин година, а други 8% са отложили този процес за след края на пандемията.

Експерти са категорични, че тази тенденция е валидна не само у нас, но и в по-голямата част от Еропейския съюз.

Основната разлика обаче е, че този проблем не е нов за България, заради което сега става още по-осезаем.

Какво означава всичко това за пациентите и тяхното лечение – разговор по темата с изпълнителния директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България Деян Денев в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR.