Цветанов се регистрира в ЦИК: Възнамеряваме да сме незаобиколим фактор

Христо Иванов и "Демократична България" са първата регистрирана коалиция

08.02.2021 | 13:50 Редактор: Ивет Арабова

Започна регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия за явяване на парламентарния вот на 4 април. Първи прага на ЦИК прекрачиха от "Демократична България". Така те се превърнаха в първата регистрирана коалиция за парламентарния вот, последвани от "Републиканци за България", които пък са първата регистрирана самостоятелна политическа сила. 

От партията на Христо Иванов завиха, че са се опитали да внесат 4 електронни подписа, за да проверят докъде е стигнало електронното управление в ЦИК, но те не са били приети.

И двете формации внесоха максимално допустимия брой подписи - 9999. От "Демократична България" направиха и експеримент.

"Искахме да пробваме дали електронното управление е достигнало до ЦИК. И ЦИК не прие електронните подписи, така че България здраво стои в 19-и век в хартиената епоха и това трябва да се промени", коментира Христо Иванов.

От обединението посочиха основните си цели, като дадоха заявка именно за радикална модернизация у нас. 

Лидерът на партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов коментира, че все още не са определили своите водачи на листи, но има амбиции за парламентарно представителство. 

"Ние тръгваме със сериозни намерения - да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент. До седмица започваме представянето онлайн на всички секторни политики, като ще започнем със съдебна реформа и ще започнем с българите, живеещи в чужбина", заяви Цветанов.

Колкото до очакванията на социолозите, партията на Цветанов да събере около 1% на бъдещия парламентарен вот, той коментира, че само със събраните подписи до момента надхвърлят този резултат. Крайният срок, в който политическите формации могат да подават заявление, изтича в 17:00 часа на 17 февруари.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК