Рекорден скок в цените на храните, пенсионерите в затруднено положение

Икономистите обясняват сериозното покачване на цените заради по-високия процент печатани пари от банките

05.02.2021 | 19:27 Редактор: Радостина Димитрова

Рекордно покачване на цените на храните в света. Това отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие. 

През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември. 

През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.

Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

"Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори", заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане. 

А думите му вече са факт. Величка е пенсионер, живее и се издържа сама. Казва, че напоследък се налага да прави все повече компромиси в пазаруването.

"Аз се ограничавам в това, което мога да изкарам месеца. Когато има, както сега, тази седмица има две за едно, винаги се стремим там да отида нещо да си взема. Мине, не мине известно време, всеки продукт се е вдигнал, с 20-30 стотинки", разказа жената.

А продавачите на дребно казват, че през последните седмици доставчиците няколко пъти са завишили цените. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
3 rate up comment rate down comment 3
Шемет
преди 3 години
В Европа,това покачване,не е стресиращо!У нас,вече е страшно!Всяка седмица, хранителните продукти растят,а хората(повечето пенсионери),започват да изнемогват.Вече е страшно!Хвърлиха прах в очите на пенсионерите с тези 50 лв.Все пак идват избори!След това...нека ***! Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 2
Бог прощава Косьо не
преди 3 години
Крайно време е да изметем всичката тая помия дето вече 30години ни смучи кръвта на нас обикновените хора и най вече тези гербопитеците най вече и по конкретно Боко мършата те са едни от последните ннародни екзекутори Боко трябва да бъде заличен от лицето на земята Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 1
Rufus
преди 3 години
Само пенсионерите затруднени, работещите цъфтят и вържат, стига вече глупости! Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 5
Ники
преди 3 години
Ние народа на България трябва да се вдигнем и изметем тези частници който причиняват всичко това на народа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 0
Плащащ Будала
преди 3 години
Тарикат си ти, Андрешко....! Ама имаш вече много дрешки! На гърба на народа, разбира се! И си измисляш какви ли не оправдания за да го обираш все повече! Такъв е монопола на бандитите! Колкото повече, толкова повече! Сигнализирай за неуместен коментар