Образователният министър: Има опасност учениците да се върнат вкъщи

Сред новите мерки е задължителното носене на маски в клас

04.02.2021 | 13:50 Редактор: Никола Симеонов

След повече от месец на дистанционно обучение, учениците от 7, 8 и 12 клас се върнаха в класните стаи. Притеснения нямат и споделят, че най-много им е липсвал социалният контакт. 

"Радвам се да върна в класната стая и да видя моите съученици. Някои от тях много ми липсваха и се радвам да ги видя отново. Смятам, че онлайн обучението е по-безопасно. Дори и да не виждам физически моите приятели и учители, все пак е много по-безопасно и лесно", сподели ученикът Славчо Абрашев. 

"Онлайн не се учи толкова, колкото присъствено - разсеян си с технологиите, с телефон, с всичко общо взето", казва от своя страна Ева Стоева.

Сред новите мерки е задължителното носене на маски в клас, а родителите на малките ученици в 119 СОУ дори са събрали пари за пречистватели за въздух. 

"Първи до четвърти клас на долните 3 етажа имат самостоятелен вход, от който влизат и излизат към двора и за обедното столово хранене - по този начин потоците не се смесват", каза зам.-директорът на 119 СОУ Симеон Ангелов.

Учителите признават, че се притесняват от заразяване, най-вече заради своите близки, но са категорични, че присъственото обучение е по-продуктивно. А около 1200 ученици са заявили, че искат да продължат да се обучават онлайн. 

"Към тях сме поели ангажимент да изпращаме информацията, която обработваме в училище с присъствените ученици, но не и да караме видеочасове. Имаме кабинети, които са ни обособени специално за онлайн часовете, за да нямаме проблем с тичането до вкъщи и училище. В определени кабинети работим онлайн, идваме в кабинетите за присъствена работа", коментира учителят Габриела Давидкова.

Има опасност учениците отново да се върнат у дома, предупреди образователният министър Красимир Вълчев. 

"Картата на Европа е тъмно червена, ние сме като остров. Няма как да спрем да живеем, да учим, да се движим. Образованието е това, което заслужава да поемем разумен риск", заяви той.

Близо 1/5 от учителите са изявили желание да се ваксинират, а около 1700 са карантинираните ученици до момента.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Връщането в училище е престъпление Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Напротив
преди 3 години
Има шанс, ако децата се върнат в къщи да не умре нито едно дете. Дори не е фатално децата да изгубят цялата учебна година, защото времето е пред децата ни и те след пандемията ще научат всичко пропуснато. Обратното, връщането на децата в училище ще доведе до разрастване броя на заразените деца и родители в геометрична прогресия, а само едно дете да умре от корона-вируса след връщането на децата в училище е морално престъпление... Бог да пази децата ни! родител Сигнализирай за неуместен коментар