Инженер създаде бактерицидни лампи за училище в Димитровград безвъзмездно

78-годишният Тильо Тилев работи като огняр в училището вече 20 години

24.01.2021 | 16:00 Редактор: Ралица Братанова

Служител на димитровградско училище "Васил Левски“ създаде бактерицидни лампи за борба с вирусите. Устройствата работят с УВ светлина. Разработката излиза около 5 пъти по-евтино от цените на пазара, а със спестените средства са закупени други материали за дезинфекция. 

Още от началото на учебната година от димитровградското условно училище "Васил Левски“ започнали да създават условия за безопасна здравословна среда заради коронавируса. Решили да закупят бактерицидни лампи, но сравнително високата им цена ги възпряла. 

"Заедно взехме решение да купим само пурите, а изпълнението, идейното изпълнение той го изпълни", споделя директорът Антон Иванов. 

78-годишният Тильо Тилев работи като огняр в училището вече 20 години. Пенсиониран електроинженер той е бил и учител. 10-те лампи успял да изработи само за 2 седмици и те вече са монтирани в класните стаи и общите помещения.

Те се управляват с дистанционно и имат специален таймер, за да не се стигне до инциденти.

"Пурите се поръчват, те са от кварцово стъкло, специални. Самото захранване с дросели се работи. Има електроника. Професионално се работи, не е любителска работа

С инженер Тильо Тилев вече са се свързали и лекари от Димитровград, които искат да използват лампите му за дезинфекция на кабинетите си. Той обаче казва, че иска единствено да помага в битката с вирусите и не търси никакво заплащане.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК