Битка за името "Обединени патриоти": Как партньорите ще се явят на изборите?

Д-р Калин Поповски заяви, че ВМРО изчаква решението на ВАС, а междувременно ще реши дали ще остане в коалиция с НФСБ

03.02.2021 | 21:43 Редактор: Ралица Братанова

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари, с което бяха извършени промени в състава на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО".

"Името "Обединени патриоти" е създадено като коалиция за мандата на 44-то Народно събрание. Във вътрешния правилник на коалицията има записани условия, че ако една от партиите реши да напусне, коалицията остава със същото име. Чисто юридически казус е", коментира депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски в "Денят ON AIR".

Преди дни стана ясно, че ЦИК е променила състава и наименованието на коалицията, като е заличила партията на Волен Сидеров от нея. Така коалицията стана "Обединени патриоти - НФСБ и ВМРО". 

От "Атака" определиха решението като "незаконна стъпка", с която лишават партията от членове в секционни и районни комисии. Така се стигна до жалба в съда.

По думите на д-р Поповски от ВМРО очакват решението на ВАС и след това ще се консултират с юристи дали името ще бъде сменено.

Той допълни, че утре е последният ден, в който ВМРО ще реши дали ще се яви на парламентарните избори съвместно с НФСБ.

"Има "за" и "против" и в двете посоки. В настоящия леко тревожен политически момент, както казват социолозите, да не правим резки движения", каза Поповски пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и как ще се проведат изборите по време на пандемията.

"Остават 2 месеца. Дали ще има трета вълна, каква ще бъде тя - това са непредвидими неща. Надявам се, че до трети пик няма да се стигне. Първо, немалка част от населението е прекарало тази инфекция. Другото - напредва ваксинацията. Вече имаме над 30 хил. ваксинирани", заяви депутатът от ВМРО.

Според него нито правителството, нито парламентът може да бъдат упреквани, че ваксинацията е забавена.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК