Милен Михов, ВМРО: САЩ имат ключова цел на Балканите

Засилва ли се сръбското влияние в РС Македония?

02.02.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

Премиерът на РС Македония Зоран Заев връща програмите за изучаване на сръбски език и култура в училищата, премахнати през 2007 година от ВМРО-ДПМНЕ. Оттогава сръбския не се изучава като избираем предмет в РС Македония. Подготвя се и изграждането на сръбски културен център в Скопие. В Сърбия пък щяло да има културен център на Скопие. Съобщението бе направено в рамките на поздравление към сръбската общност за празника „Свети Сава“. Последва остра реакция на вицепремиера Каракачанов . „Приятелю Заев, помогни ми да се сетя, кой засилва сръбското влияние в Македония?“ В отвореното си писмо Красимир Каракачанов посочва още: "Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу Стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство." Коментар в предаването „Брюксел 1“ на Милен Михов, депутат от ВМРО.

„Търсейки геополитическо сътрудничество и подкрепа от Белград, Скопие се стреми да повиши своята цена пред западните партньори и преди всичко пред САЩ. Ясно е, че Съединените щати имат ключова цел на Балканите да постигнат онзи исторически компромис с Белград за неговото интегриране в Евроатлантическите структури и преди всичко в ЕС. Това може да е някаква подобна игра, но е твърде далеч от реалистичните пътища и реалистичната процедура“, заяви депутатът от ВМРО.

Ще има ли натиск върху София за даване път на европреговорите на Скопие?

„Това не е в онзи стил, познат ни от историята или от спомените от Варшавския договор, от СИВ и реалния социализъм. Натискът ще бъде в двете посоки и мисля, че Скопие ще изпитва далеч по-голям натиск спрямо това, което ще бъде упражнено в България“, убеден е Милен Михов.

Той заяви, че има информация, „че се провеждат целенасочени полицейски действия срещу собствениците на автомобили с българска регистрация. В Република Северна Македония много хора управляват български автомобили, по-голямата част са български граждани, които имат български паспорти и лични карти, и съответно управляват тези автомобили като български граждани. Факт е обаче, че тези проверки, насочени срещу нарушения на законите за движение по пътищата или за преминали срокове за технически преглед, гражданска отговорност и т.н., са само оправдание. За обществото това е ясна демонстрация на сила, че не може да се търпи българско присъствие в този регион“, категоричен е Милен Михов.

Цялото интервю гледайте във видеото!