Петър Витанов: Пет пъти е изоставането ни при ваксинирането спрямо средния показател за ЕС

Погрешно сме планирали

02.02.2021 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

AstraZeneca е задължена да изпълни поръчките си за Европейския съюз, е записано в договора й с Брюксел. Това твърди Европейската комисия. В интервю за Ройтерс Урсула фон дер Лайен посочи, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавянето на доставките. Тя подчерта, че "има обвързващи поръчки и в това отношение договорът кристално ясен". Брюксел влезе в сериозен спор с AstraZeneca, след като производителят заяви, че ще намали с 60% доставките заради производствени проблеми в белгийска фабрика, но количествата за Великобритания ще бъдат доставени. За спора за доставките на ваксини говорим с евродепутата от здравната комисия на ЕП Петър Витанов.

„Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС“, каза в предаването „Брюксел 1“ Петър Витанов.

„Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания AstraZeneca," заяви евродепутатът от ресорната Комисия по околна среда и обществено здраве в ЕП Петър Витанов.

"България планира до края на септември да ваксинира 30%, в същото време Испания планира ваксинация на 70% от населението за същия период, Дания планира до края на лятото да е ваксинирала всички. В момента ние изоставаме десетократно от някои страни-членки в ЕС. Вземете една Румъния -  преди три дни 48 000 румънци бяха ваксинирани за един ден. У нас същия ден бяха ваксинирани 655 души. Т.е. спрямо тези държи изоставаме близо 10 пъти, а 5 пъти е изоставането ни спрямо средния показател за ЕС," коментира Петър Витанов.

"Една Германия преимуществено е взела ваксини от Pfizer. Да, по-скъпа е, съхраняване се по-трудно и логистично е по-трудна за менажиране, само че навременното ѝ използване спасява човешки животи. Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде и сякаш пренебрегнахме здравето на съгражданите си”, категоричен е Витанов.

Цялото интервю гледайте във видеото!