Необичайно топъл февруари: Докога ще продължат високите температури?

Проф. Георги Рачев е скептичен за идеята да бъде спряно глобалното затопляне чрез затъмняване на слънцето

01.02.2021 | 19:14 Редактор: Ралица Братанова

Първият ден от месец февруари започна с необичайно високи температури. В Югоизточна България обаче днес имаше порои и ураганни ветрове.

В Кърджалийско няколко населени места бяха без ток и вода. Преди обяд бяха наводнени и промишлени постройки. 

Въпреки това синоптиците очакват слънчево, топло и без валежи да остане времето до средата на месеца.

Тази зима се очаква да влезе в топ три на най-топлите зими, откакто съществуват метеорологични наблюдения. А втория месец за годината започна с необичайно високи температури.  

"Има много голяма вероятност февруари да завърши с температура над 3 градуса над нормата", смята климатологът проф. Георги Рачев.

Проф. Рачев е скептичен за идеята да бъде спряно глобалното затопляне чрез затъмняване на слънцето. Идеята е по този начин да се предизвика мощен охлаждащ ефект."

Бил Гейтс е дал пари на Харвард да използват стар принцип, известен отдавна, не е рожба на Бил Гейтс. Използва се калциев карбонат, за да може слънчевата енергия да достигне в такова количество на земята", обясни климатологът.

Въздействието върху климатичната система може да доведе до непредсказуеми неща, а поемането на подобен риск крие доста неясни последствия. 

"Сериозните учени бягат от това да вземат крайно становище по този въпрос и да кажат това е много хубаво или е много лошо, напротив и те винаги са предпазливи, защото не знаят как ще реагира климатичната система", коментира още проф. Рачев.

Според експерта трябва да се научим да живеем с по-щадящо ползване на природата, което разбира се, изисква време. 

Вижте повече в репортажа на Владимира Илиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК