Без санкции за повторното спукване на тръба във Варненското езеро

Министърът на околната среда заяви, че са взети проби и е имало леко завишение на замърсители

01.02.2021 | 19:11 Редактор: Юлия Христова

Няма да бъдат наложени санкции на общинската администрация във Варна, заради проблема с тръбопровода във Варненското езеро. Това заяви в морския град министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Преди дни той разпореди спешна проверка, за да разбере укрива ли се информация за теча.

Канализационната тръба, която преди година стана причината за замърсяване на Варненското езеро, отново се спука.

На 15 януари от "ВиК Варна" подават сигнал, че уредите им отчитат проблеми в налягането и дебита от станция "Аспарухово". На същия ден от Общината възлагат на фирмата, която прави ремонта на тръбопровода,  да направи проверка във Варненското езеро. Според варненци рискът да се спука тръбата не е добре предвиден, и това лято повечето ще избягват плажуването в този район.

"Това е абсолютно недопустимо", заяви ... 

Министър Димитров инспектира ремонта на тръбопровода, а веднага след това заяви, че по него се работи усилено и скоро ще приключи.

Министърът на околната среда и водите не изрази притеснение относно спуканата тръба. Той заяви, че са взети проби от водата и е имало само леко завишение на замърсители.   

Тръбата в момента не е поставена в изкопа, предназначен за нея и подготвян с месеци, тъй като продължава да тече процесът по удълбочаването на Варненското езеро, чиято цел е преминаването на по-големи товарни кораби.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК