Морето изхвърли част от тръба на пречиствателната станция в Созопол

Съоръжението изплува на брега на къмпинг "Златна рибка"

27.01.2020 | 18:02 Редактор: Ивет Арабова

Морето изхвърли част от тръбата за дълбокоморското заустване на отпадъчни води от пречиствателната станция в Созопол. Съоръжението изплува на брега на къмпинг "Златна рибка”. От общината ще сигнализират прокуратурата за проверка как е изпълнен проекта за пречиствателната станция в Созопол. 

От Басейнова дирекция във Варна днес взеха проби от морската вода , които ще бъдат изследвани в лаборатория. 40-метровата тръба е престояла повече от седмица, люшкана от морето. Появата на тръбата на плажа притесни местните и отново ги върна в годините, когато морето в Созополския залив се замърсяваше с фекални води. 

От екоиспекцията в Бургас днес направиха спешна проверка каква вода излиза на изхода на канализационната система на пречиствателната станция.

"По тази тръба тече пречистена отпадъчна вода на изход от станцията. Това е последната изходна шахта, след тази изходна шахта водите се заустват дълбоководно чрез тази тръба в Черно море", обясни гл. експерт "Опазване на водите" Анна Желязкова.

Проектът за дълбокоморското заустване е на стойност 60 милиона лева и е реализиран през 2015 година с европейски пари. От общината ще настояват фирмата изпълнител да поеме ремонта, защото проектът е още в гаранционен срок. 

От общината увериха, че до началото на летния сезон тръбата ще бъде възстановена. 

Репортаж на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК