Имунолог: Скоро може да очакваме и южноафриканския щам на Ковид-19 у нас

Тоя заяви д-р Цветелина Великова след като стана ясно, че първи случай е изолиран в Солун

01.02.2021 | 09:43 Редактор: Ралица Братанова
Имунолог: Скоро може да очакваме и южноафриканския щам на Ковид-19 у нас

Това, че първи случай на южноафриканският щам на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у нас. Това заяви имунологът д-р Цветелина Великова от УМБАЛ "Лозенец" в София.

"Практиката показва, че дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет. Конкретно при този, но това се наблюдава и в други райони по света – в някои региони на Бразилия, Япония, във Великобритания също. Вирусите постоянно мутират, възникват нови варианти. Целта на самите вируси е да бъдат по-заразни, по-адаптивни към промените и да могат да се разпространяват повече“, отбеляза д-р Великова. 

При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени. Притеснителното е, че всеки нов вариант на вируса потенциално се среща с възприемчиво население, заяви имунологът пред БНР.

Ние имаме имунитет срещу голяма част от аденовирусите, които сме срещали в нашето ежедневие. Това е една от причините за по-ниската ефективност на базираните на аденовируси ваксини, обясни д-р Великова.

Конструкциите на РНК ваксините много лесно могат да бъдат модифицирани, отбеляза тя.

Разликата между различните видове ваксини срещу коронавируса е в това на какъв етап предлагаме на организма вирусния протеин, уточни д-р Великова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Балчо
преди 3 години
Ами айде ,къде е българският щам , изоставаме нещо. Сигнализирай за неуместен коментар