Рибари излязоха на мълчалив протест, искат узаконяване на селището в Ченгене скеле

Настояваме да не бъдем включвани в никакви политически игри, заявиха протестиращите

30.01.2021 | 16:45 Редактор: Радостина Димитрова

Рибарите от Бургас излязоха на мълчалив протест. Недоволството им е заради отложено узаконяване на постройките в Рибарското селище.

Десетки лодки изпълниха каналите в Ченгене скеле край Бургас. Рибарите негодуват, че техните искания за узаконяване на рибарските хижи и рибарското селище се политизират. 

Миналата седмица лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че в готвените от ГЕРБ промени за легализирането на рибарските пристанища се цели да се узаконят постройки в т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в парк Росенец. 

"Настояваме да не бъдем включвани в никакви политически игри. Общ устройствен план, подробен устройствен план, селищно образование - всичко това е насочено към съществуването на това рибарско селище и изведнъж трябва да го съборим, за да построим ново на негово място. Вторият нерешим проблем е къде да отидат 1000 лодки в Бургас", заяви един от протестиращите. 

Селището е възникнало през 70-те години на миналия век, но до ден днешен то няма статут, а рибарските хижи са незаконни. Рибарите са категорични, че готвените промени в закона са по тяхно предложение. 

"Да ни узаконят - това е. Колко години сме тук вече, а само ни лъжат - днес, утре... Само на приказки и като дойдат избори, гласувайте, ние ще ви оправим", коментира рибар.

Рибарското селище край Бургас е в списъка на нематериалното културно наследство. В ход е и проект за опазване и популяризиране на самобитността на рибарското селище. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК