Равносметка: Три поколения рибари разказват за уроците на морето

Есенният сезон компенсира липсата на летен такъв

29.12.2020 | 14:50 Редактор: Тодор Петров

За уроците и посланията на тази трудна година продължаваме да ви разказваме в рубриката "Моята година". Срещаме ви с трима рибари от Несебър и тяхната равносметка за 2020 г.

Три поколения рибари със следобедна разходна на кея в Несебър. Броят лодките - колко ще останат на брега през зимата и колко ще влязат в морето след края на есенните пасажи. Правят разбор на годината.

Бай Митьо е най-възрастният рибар в Несебър. Влиза в морето вече 57 години. На старата си лодка вози и туристи. Казва, че напразно чакал англичаните тази година, но пък лодките не останали празни.

"Каквото ми трябваше си набавих - сафрид и чернокоп, доволен съм от това нещо", споделя Димитър Ставрев.

На майсторлък с въдицата от бай Митьо се учи и Емо, един от най-известните диджеи по морето. Риболовът е другата му страст. 

"Затвориха дискотеките, сезонът беше много динамичен, емоционален. Имаше в началото сафрид, след това преминахме към чернокоп, много едър чернокоп, лефер, накрая завършихме с паламуд", казва Емил Андонов.

"Нямаше летен сезон, но пък имаше есенен сезон, компенсацията беше добра", отбелязва на свой ред рибарят Яни Янулов.

Лека завист има обаче към рибарите на юг от Бургас. Там морето беше щедро на паламуд. 

"Пътувахме чак до Ропотамо, за да можем да хванем и да сложим в хладилниците вкъщи и да опитаме от екзотичната риба", посочва Янулов.

И тримата рибари не са заземили лодките си. Казват, че ако даде време, пак ще влизат в морето. 

"Когато времето е подходящо - да съм в морето, да разпускам, през останалото време вкъщи пред телевизора, превързваме такъмите, правим наново разстановка", споделя Емил Андонов

И така до следващата разстановка, до следващата година. Старите морски вълци казват, че животът на рибаря никога не е скучен, стига да съзерцаваш своеобразния живот на морето. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Равносметка трябва да си направим всички. Ако сме добри и морето ще е добро... Сигнализирай за неуместен коментар