Борисов в Искърското дефиле: Негодниците направили 2 лентички и го водят международен път

Продължава обрушването на скалата над затворения път край Елисейна

30.01.2021 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Продължава разчистването на скалите, които затрупаха част от Искърското дефиле край село Елисейна. Премиерът Бойко Борисов и двама ресорни министри провериха на място работата на екипите в района.

Пътят остава затворен, а алпинисти продължават да обрушват ската, който опасно е надвиснал над пътя и жп линията между София и Мездра. С хидравлични крикове и надуваеми възглавници те разширяват скалата, за да се разтвори и да падне на малки парчета долу.

Премиерът Борисов нареди пътят да бъде отворен в сряда, но при спазване на безопасност. Той обеща, че ще бъдат отпуснати над 5 млн. лева за укрепване на свлачища и срутища, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от проблемния участък в Искърското дефиле.

"Надявам се до сряда да е готово. Умишлено сме забранили да се работи нощно време и ако вали сняг или дъжд. Ако някой има 5-6 млрд. да мине и да изреже под 45 градуса наклон, добре дошъл е. Ако някой преди нас беше направил тези пътища, могат да ме критикуват. Но те, негодниците, направили две лентички, където го водят за международен път", заяви премиерът Борисов.

Регионалният министър Петя Аврамова посочи, че скатът ще бъде обрушен в по-голям периметър.

След обрушването на скалата, надвиснала над пътя, ще започнат укрепителни дейности. Скалният масив ще бъде анкериран, ще бъде поставен мрежа, която да задържа камъните.

Министър-председателят акцентира, че вече са почистени отпадъците от коритото на р. Искър пред стената на ВЕЦ "Своге", за които правителството отпусна 220 000 лв. на свое извънредно заседание.

Министърът на екологията Емил Димитров също присъства на обрушването на скалата край Елисейна. Той обясни, че сметището, което се образуват при първия ВЕЦ на река Искър, вече е изчистено.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
xdd77
преди 3 години
Ех Борисов ,Борисов не те слуша главата,а е за наша сметка Сигнализирай за неуместен коментар