Хаос и объркване: Как сънародниците ни приеха задължителния PCR за влизане у нас?

Очаква се новата мярка да доведе до допълнителни щети върху туризма

29.01.2021 | 18:44 Редактор: Никола Симеонов

От днес влизането в България става само с отрицателен PCR тест или 10-дневна карантина. Редица страни в Европа предприеха същия ход, в опит да ограничат разпространението на новия щам на Kовид-19. Други затвориха границите си.

Вилма идва от Чикаго. На летището предоставя отрицателен тест за коронавирус, който в САЩ струва 145 долара. Казва, че изискването не я учудва, защото зад oкеана то е въведено отдавна.

“Иска се и PCR тест и RAPID – бърз тест. И двата задължително. Аз 3 пъти ходих до летището, хващах такси да ме върне обратно. Там е строго, тук не толкова. Има и клиники, които го правят безплатно, но там се чака 2-3 дни. И трябва с голяма точност да се направят и двата теста, защото единият е валиден само 4 часа, а другият е валиден 72 часа“ споделя тя. 

До три денонощия преди пътуването трябва да е готов тестът и на всички, влизащи у нас. Макар и обявена преди дни, мярката изненада част от сънародниците ни, идващи от чужбина. 

"Искали тест, а ние нямаме и сега 10 дена карантина. Нашите приятели, които се върнаха по-рано направиха тест - днес и утре го предоставят, качват го на файл. И ние сега какво да правим? Спират ни от работа ли? Това пак е посрещането в България…“, разказва Цветелина.

“Затруднение е голямо, защото пътувам всяка седмица. Работодателят ми го плаща, но самото взимане на теста е доста сложно и всяка седмица да го правя. Това е ужасно трудно“, споделя от своя страна Драгомир.

Трудно се оказва спазването на мярката и за българите в Италия, споделя Дарияна Куманова, която живее в Ломбардия. Причината е, че тестването там отнема поне седмица и струва над 120 евро. Затова българската общност в Италия пише писмо до здравния министър. 

“В Италия влизаш с PCR тест, антигенен тест или карантина, от която излизаш след като ти е излязъл негативен тест, така че моля за същото нещо и в България. Ще ви дам пример конкретен - 4ти април са изборите в България, а това съвпада с ваканцията за католическия Великден, където всички хора са си планували с децата да се върнат в България за 10 дена. Нали се сещате, че никой няма да си позволи за 10 дена в България да стои в карантина?”, заяви Дарияна.

Изискването за тест или карантина е на път да откаже и малкото туристи, решили да дойдат на почивка в зимните ни курорти тази година. Това изправя сезонът пред провал, а хотелиерите – пред нови притеснения. 

“Имаме канселации, веднага започнаха, защото не беше достатъчно рано оповестено. Какво правим тогава с резервации, какво правим с канселации и наново затрудняване, сезонът наистина явно се очертава да бъде доста труден”, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

“Всяка една рестрикция, която се въвежда съответно се отразява зле на бизнеса. Гледаме какво става в Холандия, Франция, Германия също протестират хората, не издържат вече”, смята маркетинг директорът на фирмата концесионер, Иван Обрейков. 

А според доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма ни очаква “икономическа смърт”. Изискването за отрицателен тест на входовете на България важи за всички, влизащи от Европейския съюз и трети страни.

Още по темата гледайте в репортажа на Христиана Стефанова и Виолета Русенова

Харесайте нашата страница във Facebook ТУК