Растат желаещите да се ваксинират, тези с други заболявания се записват първи

Личните лекари съветват пациентите да заявят искането си по телефон

29.01.2021 | 19:05 Редактор: Ралица Братанова

Започна записването за доброволна ваксинация при личните лекари. От началото на пандемията 75-годишната Йорданка Шахънова се притеснява от заразяване с коронавирус, тъй като е с високо кръвно. 

Точно защото е в рисковата група тя е и една от първите, които днес посетиха здравната служба в село Пиргово, за да се запише за ваксинация. 

"Ще се ваксинирам само да не ми пречат тези блести моите, не знам. Притесняваме се всички, ами как", споделя тя.

Личният ѝ лекар д-р Добринка Радовева има над 2400 пациенти от няколко населени места. Започнала е да прави списък за ваксиниране още от средата на януари. 

"Хората, със заболявания, които си правят редовно ваксина за грипа, те първи изявиха желание да се ваксинират и за Ковид-19. Те знаят, че тези заболявания могат да усложнят ситуацията, ако се разболеят", коментира д-р Радоева.

Желаещите за ваксина са станали значително повече в последните два дни, отбелязва д-р Гергана Николова. 

Личните лекари отбелязват, че е желателно записването да е по телефона. 

Прогнозите на д-р Николова са, че на ден ще могат да се ваксинират около 5 души. Част от джипитата обаче не са наясно как ще съхраняват дозите.  

"В такъв обикновен хладилник, в който съхраняваме другите ваксини знам, че могат да издържат само 5 дни. Предполагам, че ще ги получим от РЗИ, където имат фризери на -70 градуса. Зависи, нали сега създадоха специални имунизационни центрове", коментира д-р Радоева.

А България очаква около 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с фармацевтичните компании. Забавяне във ваксинацията няма – категоричен е премиерът Борисов.

Заради предстоящите избори здравният министър ще предложи промяна на ваксинационния план. Предвижда се и членовете на секционните комисии в чужбина също да бъдат имунизирани.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бай
преди 3 години
Да живее Сорос "филантропа" и всички соросиди и андроиди ! Сигнализирай за неуместен коментар