Мангъров: В Ковид-19 има малко медицина и много политика

Ваксината "Спутник V" не е панацея, но е по-изпитана от другите, смята той

29.01.2021 | 15:30 Редактор: Ралица Братанова
Мангъров: В Ковид-19 има малко медицина и много политика

В темата за Ковид-19 има много малко медицина и много политика. Това обяви доц. Атанас Мангъров в интервю пред БНР, след като стана ясно, че ще се кандидатира за депутат от листата на АБВ.

По думите му този "неособено тежък медицински проблем“ се използва за чисто политически цели не само тук, но и в цяла Европа и САЩ.

Той обясни, че макар и да е говорил много по медиите в последните месеци, не е бил чут. "Чу ме само премиерът Бойко Борисов", заяви той.

"АБВ са от моята страна на бариерата. Това, което се случва в политиката, се основава на медицински решения, които са неадекватни и непонятни за мен. Явно начинът да се променят нещата е този. Моята цел е да се опитам да помогна от медицинска гледна точка на това, което се случва в страната", обясни още инфекционистът, който добави, че и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" скоро "ще дойдат от правилната страна на бариерата" по отношение на темата с коронавируса.

Мангъров отново посочи, че ако е настоявал да влезе в политиката, е щял да бъде кандидат на друга, по-голяма партия и вече да е бил ваксиниран "поне 2 пъти“.

"Моята цел не е да вляза в политиката", заяви той. Специалистът обясни, че обиколките му с лидера на партията Румен Петков за срещи с хора в страна преди няколко месеца са били с цел да разяснява здравни теми, а не като политическо представяне.

"Винаги съм бил много десен човек, не съм ляв. В АБВ съм чисто от медицинска гледна точка - като лекар", подчерта той.

Той изрази мнение, че действията на управляващите за борба с коронавируса нанасят икономически, финансови и психически щети.

Според Мангъров, ако ваксините действат и на старите, и на новите щамове, би трябвало и старият, и новият щам да имат един и същи антиген и хората, които са изкарали стария щам, не би трябвало да се разболяват от новия.

Той зададе въпросът какво ще правим, ако ваксината на AstraZeneca не трябва да се поставя на хора над 65-годишна възраст, а България е поръчала най-голям брой от тези ваксини. "Държавата не е сбъркала, тя се води по решенията на Европейската комисия. Ние сме закупили котка в торба. Правим нещо, но не знаем какво точно правим", коментира още той.

Според него ако караме със същите темпове на ваксинация, ще има да се ваксинираме в следващите между 5 и 10 години.

По думите на доц. Мангъров руската ваксина "Спутник V" не е панацея, но това което я отличава е, че "тя се позовава на една технология, която е в употреба от повече от 10-15 години и от тази гледна точка тя е доста  по-напред с материала".

"Не е по-добра, тя е по-изпитана", отчете той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 1
Р. Кирилова
преди 3 години
Доц. Мангъров е точен. Така че няма съмнение, че пандемията е изгодна за богатите, политиците, милиардерите и безбожните да насаждат страх и паника в хората, да се опитват да върнат робството по света. Всички хора по света да се събудят и да потърсят отговорност на политиците и богатите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
Иван Боянов
преди 3 години
Както винаги доцента е прав, Сигнализирай за неуместен коментар