Кунчев: Маската се сменя на часове, но не съм забелязал да се сменя шал

FFP2 няма медицинско значение, важното е да се носи правилно

28.01.2021 | 11:21 Редактор: Радостина Димитрова

"Имаме от вчера мнението на експертите от Европейския център за контрол на заболяванията и то е, че в обществото при нормалните дейности минаването на по-висок клас маска от типа FFP2 няма значение медицинско. Важното е да се носят както трябва маските." Това заяви доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

"Лично аз съм много удовлетворен от новата заповед, защото има едни маски, които се хващат за брадичката, от 2 пръста плексиглас, които от медицинска гледна точка са смехотворни, те нямат абсолютно никакъв ефект. За шалове и други такива - да, имат някакъв ефект, но не пълен. Така че вече въведохме ред. Ползва се това, което дава някакъв по-висок предпазен ефект", каза той.

"Само Австрия въведе такова изискване (да се носи маска тип FFP2 - бел. ред.) и Германия го направи като препоръка, без да е задължително" , коментира още доц. Кунчев.

"Има принципна разлика - ако носите вашата хирургична маска, тя трябва да се сменя на 2-3 часа, когато се овлажни, но не съм забелязал да се сменя шал", добави той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да си купуваме маски на кило, нали Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това беше известно от самото начало на миналата година. Че Ковид 19 мже да го спрат само най-висок клас маски, а всичко друго е про-форма! Сигнализирай за неуместен коментар