Нова заповед: От 29 януари в България ще се влиза само с отрицателен PCR

В кината ще може да има до 30% зрители от капацитета им

26.01.2021 | 19:44 Редактор: Ралица Братанова
Нова заповед: От 29 януари в България ще се влиза само с отрицателен PCR

От 29 януари, петък, до края на април всички пристигащи в България трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, който трябва да е направен до 72 часа преди влизането в страната, гласи нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Изключение се допуска само за шофьорите на камиони и автобуси, екипажите на кораби и самолети, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Всички останали (български граждани, чужденци със статут и членове на техните семейства), които не представят документ, се поставят под 10-дневна карантина.

Новата заповед указва и режима, по който учениците се връщат в клас в периода 1 февруари – 30 април.

- От 4 февруари до 17 февруари присъствено се обучават VII, VIII и XII клас
- От 18 февруари до 2 март в клас ще са V, X, и XI клас
- От 4 март до 17 март – VI, IX, XII клас.

От 1 февруари фитнесите ще заработят с до 50% от максималния брой трениращи. Моловете също отново ще работят, но малолетните и непълнолетните ще трябва да в тях само с придружител.

В кината ще може да има до 30% зрители от капацитета им.

От 1 март ще заработят заведенията за хранене и развлечение с изключение на нощните обекти. Ще трябва да са с 50% капацитет и отстояние между облегалките от метър и половина.

До 30 април гражданите в обществения транспорт и закритите обществени места ще трябва да са задължително с маска за лице. Отпада използването на шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, децата до 6-годишна възраст и изказващите се на публични събития.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК