БЛС застана твърдо зад Ангелов и мерките: Приоритет е опазването на живота

"Неприемливо е борбата с епидемията да се определя като лична вендета", се казва в позицията 

26.01.2021 | 14:29 Редактор: Тодор Петров
БЛС застана твърдо зад Ангелов и мерките: Приоритет е опазването на живота

Българският лекарски съюз излезе с позиция, в която подчертава, че е силно обезпокоен и с тревога следи нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

"Съсловната организация осъзнава необходимостта от ясни параметри и критерии, при които затворените бизнеси да могат да заработят отново. Осъзнава необходимостта от отговор на зададените въпроси от засегнатите браншове. БЛС смята, че е от особено значение решенията да се вземат бързо и навременно. Не бива обаче да се пропуска фактът, че в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят", се казва в позицията на БЛС.

Според тях българските граждани трябва да бъдат убедени, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората.

"На този фон е неприемливо борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и да се внушава, че действията на проф. Ангелов са плод на "лично отношение". Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин", настояха от БЛС.

Медиците са категорични, че в условията на най-голямата криза от Втората световна война насам е недопустимо да има други приоритети освен здравето. Единствен приоритет е и трябва да бъде животът. 

А балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество. БЛС застава категорично зад действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог.

От БЛС предупреждават, че опасността все още не е отминала и изтъкват, че всеки трябва да даде своя принос, защото борбата с епидемията е и лична отговорност - кога и по какъв начин ще излезем от нея, зависи от всеки един от нас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК