Нинова: Правителството задълбочава социално-икономическата криза

Лидерът на БСП поиска държавата да освободи бизнеса от такса смет

26.01.2021 | 15:42 Редактор: Радостина Димитрова
Нинова: Правителството задълбочава социално-икономическата криза

"С действията си и с решенията си правителството на Борисов задълбочава кризата, вместо да я решава и то във всички посоки. По отношение на здравната криза – не се справиха, помните, че имаше период, в който бяхме на първо място по смъртност от Ковид-19 в Европа. Ваксинационната кампания очевидно не върви – желаещите доброволно да се ваксинират, по прогнозите, които вчера видяхме, ще направят това чак през 2040 г. С действията си, които са некомпетентни, неорганизирани и нямат капацитет да се справят, задълбочават и социално-икономическата криза, за която предупреждаваме от месеци." Това заяви по време на пресконференция в централата на БСП председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя припомни, че от БСП са предлагали спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки: "Имахме и своя алтернативен план за икономиката, но управляващите не чуха нашите предложения." Вследствие на това, по думите ѝ, днес нито едно от средните предприятия не е получило помощта си от 30 до 150 хил. лева и то от тези, които са кандидатствали, минали са процедурата и вече са одобрени.

"Още не е стартирала кампанията за малките предприятия. Това означава почти година закъснение от първата криза. Докато в Европа се взеха мерки от правителствата още на втората седмица. 30% от малките фирми вече са фалирали. Много фирми, които продължават да работят, отчитат намаляване на оборотите си с до 50%. Какъв е ефектът от това? Завършихме 2020 година с 400 хиляди нови безработни, а само в началото на януари 15 хиляди нови", констатира Нинова.

Тя обърна внимание, че задълженията по кредитите на домакинствата са се увеличили с 6,6% на годишна база. Жилищните - с 11%.

"Това означава едно - увеличена безработица, а в следствие от това и обедняване. Имаме конкретни предложения. Нашият план средносрочен, дългосрочен за промяна в икономиката и изобщо за промяна в управлението на страната - ще работим по него, но сега се налагат спешно няколко мерки, за да спасим българските фирми и производство, а оттам да помогнем на хората да не загубят работните си места и да не се задълбочава обедняването и неравенствата. Казваме го от името на много хора и фирми, с които разговаряме. Настояваме да се вземе централно решение - да не се прехвърля на кметовете - фирмите да не плащат данък сгради и такса смет за този период. Те са затворени, не работят, не произвеждат смет, но имат продължаващи задължения да го плащат", акцентира Нинова.

 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 3 години
*** народ -слаба държава Сигнализирай за неуместен коментар