Скандал и подписка в Бургас срещу подземен паркинг в историческия център

От общината твърдят, че няма зелена светлина за проекта

25.01.2021 | 17:49 Редактор: Никола Симеонов

Недоволство и подписка в Бургас срещу изграждането на подземен паркинг в историческия център на града. Инвестиционното намерение е на собствениците на хотел с казино.

Входът на подземния паркинг ще бъде на мястото на градинката пред хотела. Художникът Митко Иванов казва, че зелената площ ще бъде застроена, а т. нар. "павилион" унищожава визуалната връзка между знаковите стари сгради на Бургас. 

"Говорим за арменската църква, говорим за къщата на Лермонтов, говорим за стария куклен театър. Пресечната точка на тези великолепни сгради е някъде тук", заяви той.

"Духът на Бургас трябва да се възстанови и трябва да положим усилия за това", смята д-р Лорис Саян. 

Още в първия ден след откриването на подписката десетки бургазлии изразиха недоволството си от изграждането на паркинга. 

"Има голяма опасност да се реализира този проект. Ние решихме да я организираме, докато още нещата не са стартирали. Защото, когато получат одобрение на институциите и общината, вече ще бъде късно", казва Бисер Русимов от Организацията за защита на българските граждани.

Председателят на комисията по общинска собственост в местния парламент Георги Драклиев обаче твърди, че няма зелена светлина за този проект и това е фалшива новина.

"Този проект няма бъдеще, защото община би трябвало да следва политика за обезсърчаване на влизане на коли в нейния център, така както е в модерните европейски градове, а не да изгражда допълнително паркоместа", каза той.

Все пак от документи става ясно, че още през лятото експертен съвет по устройство на територията към Община Бургас е дал положително становище за строеж на паркинг. От управата на хотела обясниха, че предвиждат проектът да бъде представен в началото на февруари. На форума ще бъде представена и експертна оценка на Камарата на архитектите в България. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК