Новородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година (+снимки)

Акушерките в България са два пъти по-малко от необходимото

21.01.2021 | 12:39 Редактор: Юлия Христова

Акушерките в България са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години, съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От асоциацията  поздравиха с днешния празник лекарите и акушерките.

През тази година Медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност “Акушерка”, предвид на това, че специалностите в направление "Здравни грижи“ вече са сред приоритетните за държавата специалности.

"Надяваме се, че през първата година на третото десетилетие на XXI век ще бъде сложено началото на една благоприятна тенденция да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България", посочват още от Асоциацията.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 - 2019 година новородените  у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година, посочват още от професионалната организация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК