Социалист: ГЕРБ прехвърли горещия картоф на ЦИК, те не са компетентни

Според Иван Иванов има риск български граждани да останат без възможност да гласуват

20.01.2021 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

След остри спорове депутатите от правната комисия в парламента приеха промени в изборните правила за вота на 4 април. Заразените с коронавирус българи или поставените под карантина ще гласуват в мобилни секции или в такива, изнесени в болниците.

"От правната комисия оставиха бездна между гражданите и изборната администрация. ГЕРБ прехвърли един горещ картоф на ЦИК. Те не са компетентни", коментира депутатът от БСП Иван Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му законодателните предложения на ГЕРБ гласят, че протоколът за това как ще се работи в безопасна среда по време на изборите, влиза в компетенциите на ЦИК.

"Самите ЦИК предоставиха своето становище, в което се казва, че те не са в състояние да се справят с подобен ангажимент и да защитят здравето на българските гласоподаватели. Резултатът от това ще бъде лишаването от възможност на гласуване на не малък брой българи", смята Иванов.

БСП заяви, че ще внесе промени в Изборния кодекс, като част от тях включват видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

"Видеонаблюдението е част от нашите предложения - считаме, че гарантирането на честността на вота ще върне доверието на българските граждани в избирателната система. Последните години тя беше доста компрометирана", каза социалистът пред Bulgaria ON AIR.

Иванов коментира и смяната на властта в САЩ, като изрази надеждата новата администрация да отмени визите за пътуващите българи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК