Частна фирма поема част от управлението на тол системата у нас

Над 140 млн. лева ще плати държавата на австрийска фирма, за да упражнява мониторинг и анализ

20.01.2021 | 19:40 Редактор: Юлия Христова

Частна фирма поема част от управлението на тол системата у нас. Над 140 милиона лева ще плати държавата на австрийската фирма "Капш“, за да упражнява мониторинг и анализ на системата за таксуване. 

Договорът с австрийския консорциум и Агенция "Пътна инфраструктура" е сключен дни преди Коледа, а за него стана ясно едва днес. Така в следващите 5 години фирмата проектант на тол системата ще помага за нейния непрекъснат мониторинг, а държавата ще трябва да плати над 141 милиона лева.

"Искам също да подчертая, че националното тол управление оперира в цялост системата в двата ѝ компонента – търговско и техническо опериране. "Капш" ще наблюдава съвместно с нашите експерти работоспособността на системата", посочи проф. Олег Асенов от УС на АПИ.

До помощта от австрийската компания се стигнало заради редица компоненти. За тол системата работили само 29 специалисти, а натовареността на системата била по-голяма от очакваното. 

"Ние сме очаквали, че ще бъде толкова сложна, просто имахме по-големи очаквания от гледна точка на това с какъв потенциал от хора ще разполагаме за нейното опериране", допълни той. 

Австрийската компания ще получава 28 милиона на година, а експертите ѝ ще помагат дистанционно.

"Те включват определен брой персонал, който е средно от 60 човека, които се занимават с непрекъснатия мониторинг на системата, класифицирани в различни типове специалности. Физически тук няма да има присъствие, осигурили сме защитена връзка, всичко се извършва дистанционно", посочи проф. Асенов. 

Австрийската фирма е била и единственият кандидат, а причината за това е, че обществената поръчка е специфична и не предполага участието на други – обясниха още от Пътната агенция.

Договорът е за 60 месеца, като след първите 24 ще се вземе решение дали частната фирма да продължи работата си или тол управлението отново да премине в ръцете на родните експерти. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК